Peace & Love

I tuffa tider och humanitära katastrofer har musiken alltid haft en roll där artister gått samman för att stötta och uppmärksamma människor på de fruktansvärda saker som händer runt om i världen.

Här är några av de låtar och konserter som har haft en stor betydelse- och än idag har stor betydelse för fred, kärlek och medmänsklighet.

John Lennon & Yoko Ono – Bed Peace (1969)

Den 20 mars 1969 gifte sig John Lennon och Yoko Ono inför världspressen. Istället för att fly till en karibisk ö för en smekmånad bestämde sig Lennon/Ono för att spendera sin smekmånad i Presidentsviten på Amsterdam Hilton, där man genomförde en icke-våldsam protest mot krig världen över. Varje dag mellan 09-21 fick pressen besöka paret där de satt, som John Lennon beskrev det, som två änglar i sängen. Under de många intervjuerna yttrade Lennon frasen ”Just give peace a chance” ett flertal gånger, vilket ledde till den berömda inspelningen av låten Give Peace a Chance. Låten spred sig snabbt och blev en symbolisk låt för anti-Vietnamkriget rörelsen. Än idag så spelas låten världen över för att övervinna krig och istället låta freden regera. Lennon/Yoko genomförde två så kallade ”Bed-Ins”, en i Amsterdam och en i Montreal.

One Love Peace Concert (1978)

Under mitten av 70-talet var den politiska krisen på Jamaica som värst, efter att den dåvarande presidenten Michael Manley hade planer på att göra all Jamaicas exportindustri statlig. Någonting som Edward Seaga från det konservativa Jamaica Labour Party motsatte sig och anlitade lokala gangsters för att återta makten. En mängd skandaler kring Manley växte under 70-talet och han anklagades för att ha privata affärsintressen genom att styra landet. Det ledde tillslut Jamaica in i ett inbördeskrig.
Ännu en gång kommer musiken stå i fokus. då de största reggae-artisterna, inklusive Bob Marley, från Jamaica anordnade One Love Peace Concert. Alla intäkter gick till de drabbade i Kingston och återuppbyggnaden av hus och andra faciliteter. Konserten blev en succé och det mest minnesvärda ögonblicket är under Bob Marleys framförande av låten Jammin’, då Manley och Seaga möts på scenen och skakar hand.

Music for UNICEF Concert (1979)

Den nionde januari 1979 anordnades Music for UNICEF Concert i FN:s generalförsamlingssal. Tanken med välgörenhetskonserten var att samla in pengar till världshungern och även symbolisera startskottet för FN:s ”International Year of the Child” – 20-års jubileet sedan Barnkonventionen antogs. På plats för att delta var bland annat ABBA, Bee Gees, Olivia Newton-John, Donna Summer och Rod Stewart. Konserten spelades in och sändes dagen efter på NBC i USA och resten av världen. Trots ett bra initiativ fick bland annat Bee Gees och ABBA kritik efteråt, då det kom fram att de endast mimade till sina låtar, konstigt kan tyckas? Konserten samlade in drygt en miljon dollar till UNICEF.

Band Aid – Do They Know it’s Christmas (1984)

Inför julen 1984 samlade den irländska sångaren, kompositören och skådespelaren Bob Geldof en mängd artister för att spela in ”Do They Know It’s Christmas” för svältande barn i Etiopien. Listan på deltagande artister var lång och bland annat Bono (U2), John Taylor (Duran Duran), Sting, Phil Collins, Holly Johnsson (Frankie Goes to Hollywood) och David Bowie deltog.
Låten blev en succé och sedan dess har tre nya versioner spelats in för att uppmärksamma omvärlden på de omfattande problemen med svält runt om i världen.

 

We Are the World – USA For Africa (1985)

Efter att Bob Gelfod samlat ihop några av Storbritanniens främsta musiker och spelade in Do They Know it’s Christmas, bestämde sig Harry Belafonte och Ken Kragen att USA skulle göra någonting liknande. De frågade ett antal amerikanska artister, och till slut bollen på Michael Jackson & Lionel Richie, som fick i uppdrag att skriva sången. Resultatet blev We Are The World som såldes i över 9,5 miljoner exemplar, där pengarna gick oavkortat till de svältande i Etiopien. Det varieté bara de två låtskrivarna som var välkända, utan We Are The World-inspelningen blev också den stjärntät. Några av de som var med under inspelningen var Stevie Wonder, Paul Simon, Tina Turner, Dionne Warwick, Cyndi Lauper, Ray Charles, Bruce Springsteen och Willie Nelson.

 

Live Aid (1985)

Den 13 juli 1985 samlade än en gång Bob Geldof artister för två välgörenhetskonserter på Wembley Stadium i London och på JFK Stadium i Philadelphia. Konserterna, vars syfte var att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien, sändes över satellit över hela världen och sägs att ha setts av över 400 miljoner tittare i över 40 länder.

Blev det ett lyckat initiativ? Ja, konserterna ska ha samlat in över 1,5 miljarder(!) kronor från allmänhetens donationer och än idag är konserterna väldigt uppmärksammade och klassiska..

Ett utdrag av artister som uppträdde under Live Aid-konserterna:

Queen
Pink Floyd
U2
Dire Straits
Santana
The Who
Madonna
Elton John
Tina Turner
Patti LaBelle
Phil Collins (som flög från London till Philadelphia samma dag för att kunna uppträda på båda konserterna)
Bob Dylan

Queen

 

U2

 

Madonna

 

Vilka artister skulle Du vilja se skapa en ny välgörenhetsgala för ett specifikt ändamål?

Lämna en kommentar